Boer, molenaar, bakker

De broden van Het Zonnelied komen tot stand in nauwe samenwerking tussen de boer, de molenaar en de bakkers. Samen werken zij aan een keten die wordt gekenmerkt door respect voor de natuur en voor het ecologisch evenwicht. Uitgangspunt is steeds weer om op een zo natuurlijke en puur mogelijke wijze de lekkerste broden te bakken. Deze werkwijze geeft Zonnelied-brood haar bijzondere karakter.

Het werk van de boeren

Brood van Het Zonnelied brood heeft karakter door de kracht van de biologisch-dynamische landbouw, waarbij gewerkt wordt vanuit de samenhang tussen bodem, dier en plant. Zonnelied-brood wordt voornamelijk gebakken van Zonnehoeve-tarwe, graan dat dus dicht bij huis wordt geteeld. Tarwe die is geteeld en gerijpt in ons klimaat geeft ook voedsel dat ons past.

Onze boeren selecteren uit de oogst de mooiste korrels en gebruiken die om in oktober weer tarwe te zaaien op de akkers van Zonnehoeve. Na de winter is de tarweplant zo'n vijftien centimeter hoog en groeit dan langzaam door. In juni komt de tarwe in de bloei en dan gaan de korrels groeien. Elke halm bevat zo'n vijftig korrels, geordend in vier rijen van twaalf tot vijftien korrels. Begin augustus oogsten de boeren de tarwe en wordt deze opgeslagen in grote silo's naast de maalderij. En met het stro van de tarwe zijn de koeien en paarden van Zonnehoeve weer gelukkig: het is hun ligbed.

Het werk van de molenaar

Het Zonneliedbrood krijgt mede haar karakter doordat de tarwe met langzaam draaiende molenstenen wordt vermalen. Het meel wordt zo niet verhit, waardoor de smaak en kwaliteit van de tarwe behouden blijven.

Voor het Zonneliedmeel malen we de hele tarwekorrel: waardevolle voedingselementen zoals de kiem blijven daardoor behouden. Dit is bijzonder, omdat in veel maalderijen de kiemen uit het meel worden gehaald, met name ter wille van de houdbaarheid. Niets extra toevoegen, maar ook niets eruit halen: dat is ons uitgangspunt. In veel maalderijen worden andere deeltjes juist toegevoegd om het meel te standaardiseren. Ons volkorenmeel bevat echt de hele vermalen tarwekorrel.

Het werk van de bakkers

De zorg en de aandacht van onze ambachtelijke bakkers verleent het Zonnelied-brood eveneens haar specifieke karakter. In onze bakkerij krijgt het deeg de tijd om te rijzen en zich te ontwikkelen. Het productieproces vraagt ook tijd. Wij werken immers zonder toevoegingen als broodverbeteraars en de eigenschappen van ons tarwemeel verschillen van jaar tot jaar. Dankzij hun ervaring en intuÔtie spelen de bakkers in op de specifieke kwaliteiten van het meel.

De zorg en de aandacht van onze ambachtelijke bakkers verleent het Zonnelied-brood eveneens haar specifieke karakter. In onze bakkerij krijgt het deeg de tijd om te rijzen en zich te ontwikkelen. Het productieproces vraagt ook tijd. Wij werken immers zonder toevoegingen als broodverbeteraars en de eigenschappen van ons tarwemeel verschillen van jaar tot jaar. Dankzij hun ervaring en intuÔtie spelen de bakkers in op de specifieke kwaliteiten van het meel.

Bakkerij Het Zonnelied bakt zowel gistbrood als desembrood. Al het gebruikte gist heeft het EKO keurmerk. Dit betekent dat bij de productie van onze gist geen vervuilende chemicaliën worden gebruikt en dat de voedingsbodem voor de gisten van biologische kwaliteit is.

Het samenwerken

Voor het Zonneliedbrood werken we echt persoonlijk samen in korte, overzichtelijke en daardoor betrouwbare lijnen. Dat maakt onze bakkerij tot een transparant bedrijf. Iedereen weet hier van elkaar welke rol hij heeft in de keten. Al onze afnemers en klanten kunnen erop vertrouwen dat onze productieketen 'klopt' van A tot Z. Daar staan we met zijn allen garant voor: de boeren, molenaar en bakkers.

Dat is het Zonnelied-brood: boeren, molenaar en bakkers die echt nauw samenwerken en zo lekkere, natuurlijke broden bakken van Demeter-kwaliteit. Kortom: brood vol kracht en karakter.

logo zonnelied foto