Volkoren, wat is dat nou eigenlijk?

Volkoren. Eigenlijk zegt het woord al genoeg: vol-koren. Hier zou dus alles van de tarwe korrel in moeten zitten. En bij het Zonnelied gebeurt dat ook zo. De tarwe loopt tussen de molenstenen en komt er gemalen weer uit. Dat doen we in zakken en bakken er ons brood van.

In de "gewone" meelfabriek gaat dat tegenwoordig heel anders. Als de korrel vermalen wordt worden alle deeltjes gescheiden. De zemel, de kiem, het meellichaam enz. Wel in meer dan 10 verschillende componenten. Later in het proces worden verschillende componenten weer in bepaalde standaard verhoudingen bij elkaar gevoegd waardoor een uniforme meel ontstaat. Voor witte bloem komen daar uiteraard niet de zemelen in, en bij meel voor lichtbruin wat minder zemelen. Maar ook bij volkoren meel komt niet alles terug. De bederfelijke deeltjes worden bijvoorbeeld weggelaten. Daardoor heeft "gewoon" volkorenmeel ook een houdbaarheid van ca. een jaar. Bij ons Demeter volkorenmeel is dat veel korter. (2 maanden)

Martin.

inhoud

Volkoren, wat is dat nou eigenlijk?

Wat is natuurdesem?

logo zonnelied meel@martin